Бизнисот со продавачи на инвестициско злато цвета, а добар дел од Србија во моментов е „киднапиран“ за златни дукати. кој сака да заштеди пари од инфлација.

Сè поголем број штедачи бараат сигурност во алтернативни форми на штедење кои се отпорни на инфлација и во исто време нудат можност за заработка. Најпопуларната таква форма е инвестициското злато во форма на златни прачки или златници  , за разлика од обичното злато во форма на накит, кое подлежи на ДДВ при купувањето, се ослободени од сите даноци низ ЕУ.

„Како што расте инфлацијата, нашите граѓани во се поголем број купуваат инвестициско злато. Тоа е и единствениот начин да се заштедат пари од инфлацијата и најдобрата форма на заштеда, бидејќи само златото има вистинска вредност која никогаш не паѓа“, изјави за MONDO гемологот Александра Ања Пејиќ, нагласувајќи дека златото со векови се докажало како алатка која зачувува. вредноста на парите.

Исто така, многумина веруваат дека во наредните години цената на златото ќе расте, па со инвестирање сакаат да остварат повисок приход отколку што е можно да се има во инвестициските фондови.

Кога станува збор за купувачите, нашиот соговорник вели дека засега се уште нема од Украина и Русија,  , но главно нашите граѓани сакаат да ги заштитат своите животни заштеди од инфлација со инвестирање во злато.

Франц Јозеф најбаран

Според гемолозите, најмногу е зголемена побарувачката за дукати, од кои најбарани се дукатите на Франц Јозеф, кои може да се купат за нешто повисока од 200 евра.

Во Србија имаме вековна традиција на подарување дукати, од кои најпопуларни се дукатите на Франц Јозеф. Ваквите дукати се убедливо најбарани на нашиот пазар, но многу се барани и други како Виенската филхармонија или кинеската панда“,  вели Пејиќ.

Како што објаснува тој, дукатот на Франц Џозеф припаѓа на инвестициското злато, а за да може златникот да се смета за инвестиција, тој мора да биде најмалку 90 отсто чисто злато и да има номинална вредност во која било валута.

„Кога станува збор за Франц Јозеф, во понуда имате мал или единечен дукат, како и четворка, односно голем составен од четири мали. Нивната цена варира, но малото од 3,5 грама е најмногу околу 29.000 динари, а најголемите чинат околу 109.000 динари“, изјави   нашиот соговорник.

Извор: Mondo.rs