Кога е на сила инфлацијата, вредноста на долговите се намалува, но се намалува и вредноста на заштедите. Инфлацијата, сепак,   не влијае   на вредноста на златото. Затоа, добро е парите да се претворат во инвестициско злато   и со тоа да се обезбеди заштеда.

Со почетокот на воените конфликти во Украина, зголемувањето на стравот од Третата светска војна, што би предизвикало целосно губење на монетарната вредност на сите валути, побарувачката за злато скокна низ целиот свет. Во желбата да се обезбеди семејството и да се обезбеди вредноста на капиталот, се повеќе луѓе купуваат инвестициско злато и дијаманти и во Србија.

Фото: Александра Пејиќ, од лична архива

„Златото отсекогаш било барано, се користи за различни намени
најмалку 5.000 години.
Поради ограничените ресурси, неговата цена континуирано се зголемува и долгорочно штити од рецесија. Инфлацијата ја намалува вредноста на парите, на сите валути во светот, освен златото. Кога е на сила инфлацијата, вредноста на долговите се намалува, но и вредноста на заштедите, додека златото не е засегнато. Затоа, добро е парите да се претворат во злато и со тоа да се обезбеди заштеда“, изјави таа за за Нашите места  Александра Пејиќ, директорка на „Голден Мастерс Компани“ д.о., која е и експерт и консултант за трговија со уметност, вредни предмети и скапоцени камења.

Да се ​​чува капитал во злато е добра одлука

Во случај на голема девалвација на парите предизвикана од силна инфлација, се поставуваат прашања како да заштедиме заштеди, да се прехраниме и да го обезбедиме нашиот секојдневен живот, вклучително и иднината на нашето семејство.

Заштедата на капитал во злато е секогаш добра одлука, особено сега, кога светот е под голем притисок од пандемијата на ковид-19, конфликтот во Украина и санкциите против Русија, земја која е еден од главните снабдувачи со енергија, укажува Милан Весковиќ, стратешки консултант во истата компанија.

Фото: Милан Весковиќ, снимен од Раде Ковач

„Кога растат цените на енергетските производи, кои се двигатели на светските индустрии, се поскапува. Златото, поради својата ограничена природа, за разлика од печатените пари, го следи развојот на светските цени.  Поради ограничената природа на овој ресурс, со инвестирање во златни прачки и монети со чистота 999,9/1000 (не во накит), постои голема сигурност, ако не и сигурност, дека ќе ги надминете најголемите светски кризи“ – објаснува тој. Весковиќ.

Најдобар залог во лоши времиња

Не без причина велат „златото е пари“, бидејќи овој скапоцен материјал е универзална валута. Сетете се како за време на Првата светска војна, на пазарот во Обреновац, благородничките семејства од Белград тргуваа со накит, часовници и уметнички дела за храна. Нашиот народ ги научи лекциите од деведесеттите, кога поради инфлацијата се потпираше на девизи, па инвестираше во злато.

На подарок најчесто се купуваат помали златни прачки или златници. Сè повеќе има луѓе кои наследените пари, па дури и целата своја заштеда, ги вложуваат во златни прачки од еден или повеќе грама, доколку тоа е недоволно за купување недвижен имот. Поради инфлацијата, никој не сака да ризикува да чува пари во сламена вреќа.

„Бидејќи глобалната криза најмногу го погодува обичниот човек, сè повеќе луѓе во Србија имаат тенденција да го заштитат својот финансиски капитал, за да не зависат од социо-економските настани во земјата и светот. Се повеќе компании претвораат дел, или вишок капитал, во злато, како заради безбедност, така и заради зголемување на залихите. Има и многу луѓе со редовни месечни примања или дополнителни работни места, кои сега наместо во животно осигурување инвестираат во злато. „Инвестициското злато особено го купуваат музичарите по нивните турнеи“, додава тој Александра Пејиќ.

Како да купите дукати

Србите со векови го чувале својот капитал во монети, односно дукати. Благодарение на ова, жените ги хранеле децата кога мажите оделе во војна.

Со дукатите, важно е да се забележи дека не купувате легури како 14-каратно злато, туку најмалку 986/1000. Сепак, најдобриот избор е 999,9/1000.

„Доколку сепак се одлучите за накит или дукати со послаб квалитет, обрнете внимание на ДДВ што продавачот го пресметува и трошоците за производство, дизајн, означување итн. За разлика од дукатите, шипката има сериски број, рафинерија и холограм. Плочките се обично 0,5, 1, 2,5, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 грама и килограм. Кога станува збор за монетите (986/1000 и 999,9/1000), Франц Џозеф и Виенската филхармонија се најбарани. Со секоја купена плочка или златник добивате потврда со сериски број“, објасни  Весковиќ.

Извор: Наша Места