Како можам безбедно да го чувам своето злато?

Ова е едно од најчесто поставуваните прашања кои ни ги поставуваат купувачите кои по прв пат купуваат злато и едноставно не се сигурни што да прават кога ќе се соочат со опиплив , физички ентитет.

Во овој блог, споделивме некои од опциите што ви се достапни, но императив е да ги земете предвид добрите и лошите страни на секоја форма на складирање. Очигледно, треба да ја одржувате вашата инвестиција безбедна и безбедна, но достапноста е исто така од витално значење; колку лесно ќе ви биде да го добиете вашето злато ако ви треба?

Најпопуларни облици се:
Домашни сефови
Сефови на филија на банка

Исто така важно е да се земе во предвид величината и тежината на златото или среброто кое сакате да го складирате и сите идни планови во кои можеби ќе сакате да вложите. Монетите од шипки, на пример, се лесни за складирање и одвојување, а вие би можеле да поседувате илјадници евра со само неколку вистински монети.

Домашни сефови

Невозможно е да се предвиди точниот процент на инвеститори кои своето злато го чуваат дома. Така е затоа што се доверуваат на само еден или двајца доверливи лица во врска со местото на чување на својот благороден метал.

Ако се случи криза или нешто непредвидено, можеби ќе ви треба брз и лесен пристап до вашето злато. На пример, на крајот на Виетнамската војна, кога падна Сајгон, граѓаните беа принудени веднаш да се евакуираат. Ваквата наредба значи дека целосно не доаѓа предвид подигање пари од банка. За среќа, многу жители дома имаа златно богатство што им овозможи да направат нов дом на друго место.

Ова секако е еден екстремен пример, но покажува како луѓето се посмирени знаејќи дека се покриени од финансиска перспектива ако се случи најлошо.

Предност: Знаете каде се наоѓа вашето злато и дека ви е лесно достапно во секое време.
Недостаток: Приватноста е значаен фактор за инвеститорите и ако ја чувате дома значи дека можете да ја задржите таа приватност Недостаток: Повисок ризик од кражба. Кражбите од домаќинствата се почести од кражбите на банки или депозити. И ако сте цел на обид за кражба, може да бидете ограбени.

ЗАКОПУВАЊЕ НА ЗЛАТО

Еден од најпопуларните начини за складирање на злато , верувале или не, е негово закопување.

Ова звучи малку пресилен, но постои причина зошто нашите предци го закопале своето злато и скапоцености. И тоа е затоа што тешко дека некој ќе знае точно каде да копа за да ги најде.

Ако сепак се одлучите на ваква акција, уверете се дека вие самите или вашата доверлива личност, ќе можете да го најдете за повторно да го ископате.

Иако постојат отпорни метали, морате да се уверите дека вашето злато и сребро би биле заштитени од надворешни влијанија поставувајќи ги во херметички затворена кутија , водоотпорна и заклучена.

Придобивка: Скриена. Провалниците се подобри во наоѓањето скриени места во куќата, но не знаат каде да бараат ако е закопана
Недостаток: Меморија каде е закопано
Недостаток: Ранливо на природни циклуси

САМОСТОЈНИ СЕФОВИ

Сефовите се најпопуларната форма на домашно складирање. Тие доаѓаат во различни форми и големини, со дигитални брави на тастатурата, комбинирани копчиња и копчиња. Оваа разновидност им се допаѓа на сопствениците на куќи бидејќи тоа значи дека тие секогаш можат да најдат опција која одговара на нивниот простор и потреби за складирање.

Предност: Големите самостојни сефови се тешки и незгодно за преместивање
Недостаток : Големите сефови се лесно воочливи

ПОДНИ СЕФОВИ

Сефовите на подот се побезбедни од исправените сефови. Очигледно, скришум игра голема улога во ова. Сепак, во споредба со самостојните сефови, тие веројатно ќе бидат малку поскапи бидејќи најверојатно ќе ви треба техничар за да ги инсталирате.

Предност: Лесно се сокрива
Недостаток : Неподвижен
Недостаток: Трошоци за инсталација

НЕБЕЗБЕДНО СКЛАДИРАЊЕ

Ако ова е опција што ја разгледувате, треба да бидете неверојатно креативни. Пластичните садови во шкафовите, под душеците или зад лабавите тули едноставно нема да го исечат. „Криењето на очигледен поглед“ е ризичен пристап и ќе ја остави вашата инвестиција изложена ако вашиот дом го привлече вниманието на крадецот.

Недостаток : Лесно може да се затури посебно ако некој во вашето домаќинство не е свесен за неговото постоење.
Недостаток : Им го олеснувате животот на сите потенцијални провалници .

Складиште на филијала на банка

Банкарските кутии се секако побезбедни отколку дома, но тоа не значи дека не доаѓаат без ризици. За почеток, стапките на складирање се зголемени и тешко се доаѓа до нив

Предност: Го трга ризикот од домашно складирање
Недостаток: Можни колапси на банките
Недостаток: Високи трошоци за складирање

Сефови

Во последните години, банкарскиот систем изгуби многу кредибилитет. Ако не сакате да ризикувате домашно складирање и не и верувате на банкарската индустрија, мигирајте сефови.