Skip to content
Loading...

1 Унца злато | The Perth Mint

Ковачницата во Перт е основана во 1899 година и првично била филијала на британската кралска ковачница, која рафинирала злато од новооткриените рудници во Австралија и ковала златни монети за Британската империја. Денес е во целосна сопственост на Владата на Западна Австралија и покрај монетите од златни шипки, произведува и монети на австралиските долари. Според некои проценки, од своето основање до 2000 година, Ковачницата во Перт обработила 4.500 тони злато, што е 3,25% од вкупното злато ископано од човештвото низ историјата. Друг интересен факт за оваа ковачница е дека во 1957 година, Ковачницата во Перт успеа да го произведе најчистото злато некогаш произведено, 99,9999% чисто злато. Стандардните златни плочки кои се сметаат за чисто злато содржат 99,99% злато.

115.862,00ден

Цена на големо: На барање

SKU: GM-017

Контактирајте не преку прашалник или на телефонскиот број 076499975

Опис

Австралија е вториот најголем производител на злато во светот. Годишното производство е приближно 300 тони злато. Колку за споредба, Кина во моментов е најголем производител на злато со годишно производство од 425 тони, додека Русија е на трето место со годишно производство од 270 тони. Поголемиот дел од австралиското злато се рафинира и се продава во Ковачницата во Перт, најголемата и најпозната австралиска ковачница на племенити метали.

Ковачницата во Перт е позната не само во Австралија, туку и низ целиот свет. Имено, ковницата Perth Gold е на листата LBMA, што значи дека ги исполнува строгите критериуми за квалитет потребни за учество на најголемиот пазар на злато во светот, кој се наоѓа во Лондон. Сите златни плочки од Перт Минт имаат безбедносни карактеристики како гаранција за својата автентичност. Еден од безбедносните елементи е оригиналното пакување на кое се користи UV мастило за да се спречи евентуално отворање на пластичната амбалажа. LBMA сертификатот и децениското градење репутација доведоа до голем интерес од страна на инвеститорите ширум светот за златните плочки и монети на ковачницата. На годишно ниво се извезува злато во вредност од 18 милијарди долари.

Златото на Перт Минт го носи препознатливото лого на лебед, симболизирајќи ја долгата историја на ископување злато во австралиската околина.

Најновите златни монети произведени од Ковачницата во Перт се австралиските златни кенгури, монети со националниот симбол на Австралија. Секоја година се коваат со различна форма на кенгур, па со текот на времето добиваат нумизматичка вредност. Златните кенгури или „австралиските златни грутки“ обично доаѓаат во тежина од една унца (31,1035 грама), но во 2011 година, Ковачницата во Перт исто така произведе златен кенгур од еден метрички тон, најголемата златна монета некогаш произведена во историјата на човештвото. Во времето на производството, таа количина злато вредеше повеќе од 60 милиони долари.

Споменатата ковачница произведува и златни монети со симболи на кинескиот лунарен календар (година на змија, куче, свиња, тигар…), кои се особено популарни меѓу колекционерите во Источна Азија.

Вкупна тежина 31.11 гр
Чистота 999.9/1000
Тежина на благороден метал 31.1035 гр
Земја на потекло Aвстралија
Производител Perth Mint s

Испратете барање за 1 Унца злато | The Perth Mint

Златен клуб

Заштитете го вашето минато, сегашност и иднина и станете наш златен член