Ove godine bi cene srebra mogle biti najviše u poslednjih 10 godina. Prema izveštaju američkog instituta za srebro, postoji mogućnost da globalna potražnja za srebrom dostigne 1,2 milijarde unci 2024. godine, što bi bila druga najveća potražnja ikada.

U izveštaju se navodi da bi jačanje industrijske tražnje trebalo da bude glavni razlog rastuće globalne potražnje za srebrom. Srebro se prvenstveno koristi u industrijske svrhe, obično u proizvodnji automobila, solarnih panela, nakita i elektronike.

Generalni direktor instituta za srebro Majkl DiRijenzo rekao je za CNBC da očekuje da će srebro dostići 30 dolara po unci, što bi bila najviša cena u poslednjih 10 godina. Ova cena je poslednji put dostignuta u februaru 2013.

Zavod je napomenuo da je ove godine potražnja za srebrnim posuđem porasla za devet odsto, a za srebrnim nakitom za šest odsto. U Indiji se očekuje značajan rast potražnje za srebrnim nakitom. Osim toga, oporavak tržišta elektronskih uređaja trebalo bi da doprinese rastu.

Ono što bi moglo da stvori poteškoće je kratkoročno usporavanje kineske ekonomije i smanjeni izgledi da SAD smanje kamatne stope početkom ove godine. Međutim, očekuje se da će SAD početi da smanjuju kamatne stope u drugoj polovini ove godine. Naime, veće kamate štete tražnji srebra i zlata.

Hoće li srebro nadmašiti zlato? 

Zbog široke industrijske upotrebe srebra, njegove cene su vezane za stanje ukupne privrede. S druge strane, cene zlata imaju tendenciju rasta u vremenima ekonomskih poteškoća ili neizvesnosti. Shodno tome, srebro je osetljivo na ekonomske promene i njegove cene su nestabilnije od cena zlata. Cene srebra imaju tendenciju da nadmaše cene zlata tokom snažne ekonomske ekspanzije, ali opadaju kada postoje ekonomske poteškoće. Odnos srebra i zlata se prati na osnovu