Skip to content

ČESTA PITANJA

Investicioni centar zlata, srebra i dijamanata 

Za razliku od običnog zlata u obliku nakita na koje se pri kupovini plaća PDV, investiciono zlato je u celoj EU oslobođeno svih poreza. Zlatne poluge se u Evropi smatraju investicionim ako su izrađene od zlata čistoće minimalno 99,5%. Većina uglednih kovnica danas poluge izrađuje s udelom zlata od 99,99%. Da bi zlatnik bio smatran investicionim, mora biti čistoće zlata minimalno 90% i u nazivu imati nominalnu vrednost u bilo kojoj valuti (najčešće je utisnuta na jednoj strani zlatnika). Pri tome je nebitno da li je ta valuta danas važeća.
Razloga je više. Deo ulagača u zlato tom investicijom želi životnu ušteđevinu zaštititi od inflacije. Drugi nemaju poverenja u banke i papirne valute bez ikakvog pokrića pa žele posedovati najcenjeniju prirodnu svetsku valutu, koja se već hiljadama godina dokazuje kao posebno sigurna i poželjna imovina. Treći smatraju da će u idućim godinama cena zlata rasti pa ulaganjem žele ostvariti prihod veći nego što je moguće imati u investicionim fondovima.
Tokom istorije je bilo perioda u kojima je cena zlata u kratkom peiordu značajno porasla, kao na primer između 2007. i 2011. kada je taj porast iznosio približno 200%. Ali, takvi veliki pomaci su izuzetak, a ne pravilo. Zlato nije investicija poput pojedinih deonica ili kriptovaluta na kojima se u roku par godina može ostvariti ogroman prihod, ali je zato mnogo sigurnija investicija uz koju možete mirno spavati.

Primarna funkcija mu je zaštita vrednosti i tu funkciju odlično obavlja već hiljadama godina. U poslednjih 50 godina cena zlata je u proseku rasla oko 8% godišnje, što je značajno više od kamatnih stopa na štednju, čak i u dobrim ekonomskim vremenima.

Krivotvoreno zlato je mnogo ređe nego što ljudi misle. Danas postoje različiti uređaji i tehnike koje se mogu koristiti za proveru zlatnih poluga i zlatnika, pa se eventualno lažno zlato vrlo brzo otkrije. Osim toga, ni jedna firma koja se bavi distribucijom zlata ne sme dopustiti čak ni nenamernu prodaju lažnog zlata, jer bi samo jedan takav slučaj naneo veliku štetu ugledu firme.

Zlato koje imamo u ponudi izrađeno je od uglednih kovnica (mnoge od njih se nalaze na LBMA popisu), što znači da zlato proizvode u skladu s najstrožim svetskim kriterijumima.

Većina zlatnih poluga dolazi u orginalnom plastičnom pakovanju koje služi kao sertifikat. Na pakovanju je naveden isti serijski broj koji se nalazi na poluzi, kao i informacije o proizvođaču, težini i čistoći poluge.

Često postavljena pitanja | Golden Masters

Poluge od 250g pa naviše ne dolaze u plastičnom pakovanju , ali neke topionice (npr. Argor Heraeus) uz njih izdaju zaseban sertifikat. Druge topionice (poput Münze Österreich) uz poluge od 250g i više ne izdaju sertifikate jer smatraju da za tim nema potrebe. Naime, danas je pomoću različitih uređaja i informacija s interneta lako ustanoviti da li je zlato pravo ili ne.

Često postavljena pitanja | Golden Masters

Bez obzira da li poluga ima sertifikat ili ne, mi uz nju izdajemo naš sertifikat na kojem piše serijski broj poluge, ostali relevantni podaci, te potpis našeg zaposlenog koji je proverio polugu i izdao sertifikat

Cena zlata na berzi se menja svake sekunde, ali cene na našim stranicama se s berzanskom cenom usklađuju svakih 5 minuta.

Gold Club

Zaštite Vašu prošlost, sadašnjost i budućnost i postanite naš zlatni član