Skip to content
Loading...

Mali dukat Franc Jozef – Jednostruki dukat

Mali dukat Franjo Josip, poznat i kao Franz Jozef ili Franc Ios, najpopularniji je zlatnik na našim prostorima i susednim zemljama. Pošto je napravljen od zlata vrlo visoke čistoće (98,6%), veoma je cenjen i u ostatku sveta. Naime, u vreme početka proizvodnje ovih kovanica, praksa je bila da se prave zlatnici sa manjim udelom zlata. Ovaj zlatnik teži 3,49 grama, od čega je 98,6%, odnosno 3,44 g čisto zlato. Izraženo u uncama, sadrži 0,1106 unci zlata. Ima prečnik 19,75 mm i debljinu 0,75 mm, što ga čini neobično tankim i velikim zlatnikom koji izgleda veći od ostalih kovanica napravljenih od slične količine plemenitog metala.

32.500,00рсд

Veleprodajna cena: Na upit

SKU: GM-053 Kategorije: , ,
Kontaktirajte nas odmah putem upita ili putem telefona 0631893366

Opis

Dukati su naziv dobili po Francu Jozefu, čiji se lik nalazi na jednoj strani kovanice. Franc Jozef je bio najdugovečniji austrijski car, a vladao je od 1848. do 1916. godine. Utiskivanje lika cara ili kralja na srebrni ili zlatni novac je tradicija stara hiljadama godina. Tim činom se vlasniku novca garantuje  vrednost i prihvaćenost novca na teritoriju pod kontrolom vladara, što olakšava i podstiče trgovinu. Na našim prostorima mali dukat postao je čak i tradicionalan poklon u prilikama poput venčanja i krštenja.

Na jednoj strani je lik austrijskog cara i natpis „FRANC IOS I D G AVSTRIAE IMPERATOR“, gde slova „D G“ predstavljaju latinsku frazu „Dei Gratia“, što znači „po milosti Božijoj“. Prevod natpisa na prednjoj strani malog dukata je „Franjo Josip I, milošću Božijom austrijski car“.

S druge strane malog dukata nalazi se lik carskog orla sa dve glave koji drži mač i carsku loptu sa krstom u kandžama, te natpisom „HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A 1915“. Ovo su skraćenice zemalja kojima je car vladao, a pun naziv bi bio „Hungariae Bohemiae Galiciae Lodomeriae Illiriae Rek Archiduk Austriae“. U prevodu sa latinskog znači: „kralj Ugarske, Češke, Galicije, Lodomerije, Ilirije i austrijski nadvojvoda“.

Gde kupiti mali dukat? Mnogi novi investitori odlučuju se za kupovinu dukata u zlatarama, jer smatraju da ih tamo mogu jedino i kupiti. Budući da su to obično male prodavnice, cena dukata u zlatari je skoro uvek veća nego kod velikih distributera investicionih zlatnih poluga i zlatnika. Za razliku od zlatara, Golden Masters nudi dukate po veoma povoljnim uslovima za klijente.
Da li ste zainteresovani za prodaju dukata?Takođe kupujemo zlatne dukate po cenama vrlo bliskim cenama zlata na svetskom tržištu dragocenosti.

Ukupna težina 3.49g
Čistoća 986/1000
Težina plemenitog metala 3.44g
Zemlja porekla Austrija
Proizvođač Münze Österreich
Nominalna vrednost 1 dukat

Pošaljite upit za Mali dukat Franc Jozef – Jednostruki dukat

Gold Club

Zaštite Vašu prošlost, sadašnjost i budućnost i postanite naš zlatni član