Skip to content
Loading...

Veliki dukat Franc Jozef – Četvorostruki dukat

Veliki dukat Franjo Josip, poznat i kao dukat Franz Jozef ili Franc Ios, jedan je od najpopularnijih zlatnika na našim prostorima. Pošto je napravljen od zlata vrlo visoke čistoće (98,6%), veoma je cenjen u ostatku sveta. Naime, u vreme početka proizvodnje ovih kovanica, praksa je bila da se prave zlatnici sa manjim udelom zlata. Veliki ili četvorostruki dukat je 4 puta teži od malog. Teži 13,96 grama, od čega 13,77 g, odnosno 0,4424 unci čistog zlata. To znači da i ovaj zlatnik ima čistoću 986/1000. Prečnik mu je 39,50 mm.

122.500,00рсд

Veleprodajna cena: Na upit

SKU: GM-052 Kategorije: , ,
Kontaktirajte nas odmah putem upita ili putem telefona 0631893366

Opis

Dukati su naziv dobili po Francu Jozefu, čiji se lik nalazi na jednoj strani kovanice. Franc Jozef je bio najdugovečniji austrijski car, a vladao je od 1848. do 1916. godine. Utiskivanje lika cara ili kralja na srebrni ili zlatni novac je tradicija stara hiljadama godina. Tim činom se vlasniku novca garantuje  vrednost i prihvaćenost novca na teritoriju pod kontrolom vladara, što olakšava i podstiče trgovinu. Na našim prostorima mali dukat postao je čak i tradicionalan poklon u prilikama poput venčanja i krštenja.

Na jednoj strani je lik austrijskog cara i natpis „FRANC IOS I D G AVSTRIAE IMPERATOR“, gde slova „D G“ predstavljaju latinsku frazu „Dei Gratia“, što znači „po milosti Božijoj“. Prevod natpisa na prednjoj strani velikog dukata je „Franjo Josip I, milošću Božijom austrijski car“.

Na drugoj strani velikog dukata nalazi se lik carskog orla sa dve glave koji drži mač i carsku loptu sa krstom u kandžama, i natpisom „HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REKS A A 1915“. Ovo su skraćenice zemalja kojima je car vladao, a pun naziv bi bio „Hungariae Bohemiae Galiciae Lodomeriae Illiriae Rek Archiduk Austriae“. U prevodu sa latinskog znači: „kralj Ugarske, Češke, Galicije, Lodomerije, Ilirije i austrijski nadvojvoda“.

Gde kupiti veliki dukat? Mnogi novi investitori u investiciono zlato odlučuju se za kupovinu dukata u zlatarama, jer smatraju da ih tamo jedino i mogu kupiti. Budući da su to obično male prodavnice, cena dukata u zlatarama je skoro uvek veća nego kod velikih distributera investicionih zlatnih poluga i zlatnika. Za razliku od zlatara, Golden Masters nudi dukate po veoma povoljnim uslovima za klijente.
Da li ste zainteresovani za prodaju velikog dukata? Takođe kupujemo zlatne dukate po cenama vrlo bliskim cenama zlata na svetskom tržištu plemenitih metala.

Ukupna težina 13.96g
Čistoća 986/1000
Težina plemenitog metala 13.77g
Zemlja porekla Austrija
Proizvođač Münze Österreich
Nominalna vrednost 4 dukata

Pošaljite upit za Veliki dukat Franc Jozef – Četvorostruki dukat

Gold Club

Zaštite Vašu prošlost, sadašnjost i budućnost i postanite naš zlatni član