Skip to content
Loading...

1/2 unce zlata – Bečki filharmoniker

Bečka filharmonija (Bečka filharmonija) je najpoznatiji zlatnik koji je kovala austrijska kovnica novca Munze Osterreich, koja je u vlasništvu austrijske Centralne banke. Orkestar Zlatne filharmonije uveden je u proizvodnju pomenute kovnice 1989. godine i do sada je skoro u potpunosti zadržao svoj izvorni izgled. Na prednjoj strani ovog prelepog zlatnika prikazane su čuvene orgulje iz ""Zlatno -belog zaveta Beča"", čistoća zlata od kojeg je napravljen te godine izdanja. Na poleđini je prikazano osam karakterističnih orkestarskih instrumenata: četiri violine i violončelo u prednjem planu, a iza njih bečki rog, fagot i harfa. Dizajn zlatne filharmonije osmislio je i digitalno stvorio Thomas Pasendorfer, a kovnica ga je zatim prebacila na uređaje za kovanje zlatnika.

Cena na Upit

Veleprodajna cena: Na upit

Kontaktirajte nas odmah putem upita ili putem telefona 0631893366

Opis

Do 2001. Zlatni filharmonijski orkestar kovan je nominalne vrednosti u austrijskim šilinzima, a od 2002. kovani su s utisnutom nominalnom vrednošću u eurima. Sadrži 99,99% zlata i najčešće se proizvodi sa težinom od jedne unce (31,1 grama), ali je takođe dostupan u veličinama od pola unce, četvrtine unce, desete unce i 1/25 unce. Za 15. godišnjicu kovanja Bečke zlatne filharmonije, Munze Osterreich je napravio 15 ogromnih kovanica sa likom Bečke filharmonije teške 1.000 unci (približno 31 kg) koje su odmah dobile nadimak „Veliki fil“. U vreme pisanja ovog članka svaki od njih vredi preko milion evra. Za 20. godišnjicu kovanja Filharmonije, austrijska kovnica proizvela je više od 6.000 ovih zlatnika od 10 unci, koje su investitori i sakupljači zlata retko bili spremni platiti deset posto više od stvarne vrednosti zlata koje su sadržali.

Svake godine u proseku se kuje nekoliko stotina hiljada zlatnih filharmonijskih orkestara iz jedne unce, a godine sa najvećom produkcijom bile su 2008. i 2009. godina, kada je proizvedeno 716 hiljada i 903 hiljade (respektivno). To nije slučajno, jer se tada dogodila najgora faza finansijske krize, kada su mnoge evropske banke bile pred bankrotom, a rizik od propasti evra kao valute takođe se značajno povećao. Kao rezultat toga, ljudi su masovno prebacili svoju životnu ušteđevinu u najsigurnije finansijsko utočište u neizvesnim vremenima, a to je zlato. Tokom 2017. godine kovnica je prodala njih 355 hiljada, a ukupna vrednost te količine zlata bila je približno 380 miliona evra. Munze Osterreich takođe proizvodi srebrne i platinaste filharmonije, ali u mnogo manjim količinama nego što je to slučaj sa zlatnicima.

Ukupna težina 31.11g
Čistoća 999.9/1000
Težina plemenitog metala 31.1035g
Zemlja porekla Austrija
Proizvođač Münze Österreich
Prečnik 37.00mm
Debljina 1.98mm

Pošaljite upit za 1/2 unce zlata – Bečki filharmoniker

Gold Club

Zaštite Vašu prošlost, sadašnjost i budućnost i postanite naš zlatni član