Skip to content
Loading...

1 унца злато – Виенска филхармонија АТС

Виенската филхармонија е најпознатиот златник кован од австриската ковачница Münze Österreich, која е во сопственост на австриската централна банка. Оркестарот на Златната филхармонија беше пуштен во производство од гореспоменатата ковачница во 1989 година и речиси целосно го задржа својот оригинален изглед до сега. На предната страна на овој прекрасен златник е прикажана познатата оргула од „Златно-белиот завет на Виена“. На грбот се прикажани осум карактеристични оркестарски инструменти: четири виолини и виолончело во преден план, а зад нив виенски хорна, фагот и харфа. Дизајнот на златната филхармонија беше осмислен и дигитално креиран од Томас Пасендорфер, а потоа од ковачницата беше пренесен во машините за златни монети.

Cena na Upit

Цена на големо: На барање

Контактирајте не преку прашалник или на телефонскиот број 076499975

Опис

До 2001 година, златниот филхармониски оркестар беше кован со номинална вредност во австриски шилинзи, а од 2002 година се ковани со печатена номинална вредност во евра. Содржи 99,99% злато и најчесто се произведува во тежина од една унца (31,1 грама), но е достапен и во големини од половина унца, четвртина унца, десетина унца и 1/25унца. За 15-годишнината од ковањето на Виенската Златна филхармонија, Münze Österreich произведе 15 огромни монети од 1.000 унци (околу 31 кг) со ликот на Виенската филхармонија која веднаш го доби прекарот „Големиот Фил“. Во моментот на пишување, секоја од нив вреди над милион евра. За 20-годишнината од ковањето монети на Филхармонијата, австриската ковачница произведе повеќе од 6.000 од овие златни монети од 10 унци, кои инвеститорите и колекционерите на злато ретко беа подготвени да платат десет проценти повеќе од вистинската вредност на златото што го содржеа.

Секоја година во просек се коваат по неколку стотици илјади златни филхармонии од една унца, а години со најголема продукција биле 2008 година со производство од 716 илјади и 2009 година, кога биле произведени 903 илјади . Тоа не е случајно, бидејќи тогаш се случи најтешката фаза од финансиската криза, кога многу европски банки беа на работ на банкрот, а значително се зголеми и ризикот од колапс на еврото како валута. Како резултат на тоа, луѓето масовно ги префрлија своите животни заштеди во најбезбедното финансиско засолниште во несигурни времиња, а тоа е златото. Во текот на 2017 година ковачницата продаде 355 илјади од нив, а вкупната вредност на таа количина злато изнесува приближно 380 милиони евра. Munze Osterreich произведува и сребрени и платински филхармонии, но во многу помали количини од златниците.

< td align=”left”>Чистота

Вкупна тежина 7.78гр
999.9/1000
Тежина на благороден метал 7.78гр
Земја на потекло Австрија
Производител Münze Österreich
Дијаметар 22.00mm
Дебелина 1.20mm

Испратете барање за 1 унца злато – Виенска филхармонија АТС

Златен клуб

Заштитете го вашето минато, сегашност и иднина и станете наш златен член