Поради глобалната криза на која не и се гледа крајот, цените на златото пораснаа. Сè на светот може да ја изгуби вредноста, но тој скапоцен метал ќе трае се додека постои човечката цивилизација. Неуништлива, независна од сите општествени и политички фактори, ослободена од даноци, и може да се претвори во која било валута, со еден збор – совршена. Ако имате слободен капитал за кој се уште не сте ја одредиле целта, не размислувајте премногу. Инвестирајте во вашата иднина. Инвестициското злато, она со највисок степен на чистота, претставува најбезбедна форма на инвестирање, а купувачите можат да бидат и правни и физички лица. Бидејќи конкуренцијата е голема и многу е важно кому му верувате, ви претставуваме центар со тридецениска традиција и врвни професионалци кои стекнале знаење и искуство на меѓународната сцена.

Голден Мастерс е семејна групација која се занимава со финансии и трговија со благородни метали, благородни метали и скапоцени камења од 1992 година. Лајтмотивот на нивната работа е едноставен – изнаоѓање на најдоброто решение во согласност со потребите на клиентите. А многу клиенти се таму од првиот ден, бидејќи кога станува збор за ваква соработка, довербата игра една од главните улоги. Мозокот на центарот е дама која се што ќе допре претвора во злато. Буквално. Александра Ања Пејиќ, дипломиран гемолог, основач и директор на компанијата, го посветила целиот свој живот на оваа деликатна професија, која не може секој да ја работи.

‒ Љубовта кон вредните работи кај мене се појави многу рано, дали поради моите родители кои беа самите на тој свет или затоа што веќе како девојче имав префинет вкус и шмек за тоа. Направив накит од глина, а потоа го продадов, што беше одличен начин да го дополнам мојот џепарлак.

Детската игра се претвори во животен повик и голема љубов. А кога сакаме нешто страсно, тогаш сме во состојба да стигнеме до ѕвездите. Или, во случајот на Ања, до благородни метали и блескави дијаманти, најдобриот пријател на секоја жена.

‒ Целиот мој живот го посветив на работата и усовршувањето. Отсекогаш сум се трудел да одам понатаму, а сум стигнал далеку, како од моите, така и од туѓите очекувања. Работев на себе, ја развив мојата личност, што не беше ниту лесно, ниту едноставно, но во тоа е шармот. И после сите овие години, не го гледам мојот повик како работа, туку како хоби и страст. Мислам дека тоа е клучот за мојот успех.

Енергичната белграѓанка отсекогаш ја привлекувале необични и неразбирливи работи, нешто што не е лесно достапно, но полно со предизвици. Таа не се воздржува и секогаш е подготвена за акција.

‒ Рано се осамостоив и сфатив како да си обезбедам можност да се подобрам онака како што сакам. За среќа, отсекогаш ја имав поддршката од моите родители кои веруваа во мене и ми даваа ветер во мојот грб. Неизмерно сум им благодарен. Мама ми велеше: Сине, никогаш не се вратил со празни раце. Или си донел дипломи или нови работни места. Навистина би било грев да седите на едно место. Сите мои патувања и авантури беа некакви предизвици. Да речеме, се случи да заминам на одмор и попат да создадам гемолошка лабораторија, која отвори голем број нови можности за развој на бизнисот. Нема граници.

Неговата професија долго време беше мистифицирана на нашите простори. Сепак, од самиот почеток, Ања се трудеше да ја прилагоди својата работа што е можно повеќе на локалниот менталитет и можностите на клиентите.

‒ Додека бев дел од тимот на престижната куќа Сотби, научив многу за продажбата бидејќи работев во приватен сектор, со купувачи кои плаќаат баснословни суми за една шајка. Страсните колекционери не жалат што потрошија цело богатство за да уживаат во уште еден трофеј. Таму научив дека секој клиент доаѓа со иста желба и ја очекува најдобрата услуга. Така ние во нашата компанија пристапуваме кон секој клиент, отворено, со доверба и желба да уживаме во нивната инвестиција. Затоа секогаш со задоволство се враќаат кај нас, или одат на кафе, чај и чаша разговор.

Во рамките на куќата Golden Masters работи и Golden Masters Company, сектор кој се занимава со инвестиции со злато.

– Златните плочки претставуваа логосектор кој се занимава со инвестиција со злато. Ние сме максимално професионални, нашата услуга е ширум светот, а на клиентите им гарантираме дискреција и безбедност, како и посебен начин на едукација. За нас секој клиент е важен, без разлика на износот што го инвестира. Секој капитал заслужува почит затоа што во него се вткаени нечиј труд, труд, жртва…

Довербата е предуслов за долгорочна соработка, вели Ања, а Милан Весковиќ, ко-основач на компанијата, дипломиран економски, магистер по правни науки, врвен експерт со богата биографија и дваесетгодишно искуство во банкарството и осигурувањето, се согласува со неа. Ако ги наведеме сите информации од неговото CV, тука нема да има доволно простор. Тој работи низ цела Европа, само да ги спомнеме компаниите како Вефокс, Револут, Дегуса, Приватна банка. Милан е задолжен за странски партнерства, преговори и работа со ВИП клиенти, меѓу кои има многу познати имиња. Кај нас во последните години расте интересот за инвестирање во злато, ни вели тој.

‒ Сè повеќе луѓе купуваат злато или сребро. Мали дукати за родендени, големи дукати за свадби, додека златни шипки со различни димензии и тежина, од еден грам до еден килограм, се совршено решение за штедење, зачувување на капиталната вредност или како заштита од инфлација. Нашите клиенти доаѓаат од сите општествени сфери. Ние се однесуваме кон сите со еднаква грижа и искрена почит. Исто така, тие се обраќаат кај нас затоа што сакаат фер совет, а аспектите кои им се подеднакво важни се квалитетот на стоката (Lmba), времето на испорака, достапноста на златото и приватноста за клиентите. Сето тоа можеме да го гарантираме. Ние, исто така, ги користиме нашите дигитални способности за да ги идентификуваме најдобрите зделки на пазарот со цел на нашите клиенти да им понудиме најприфатливо решение.

Извор: Hello магазин